אפריקה: נמיביה

נמיביה

נמיביה, השוכנת בדרום מערב אפריקה, גובלת בצפון עם אנגולה, במזרח עם בוצואנה ואילו בדרום ודרום-מזרח היא גובלת בדרום-אפריקה. גבולות אלו משורטטים בקווים ישרים כסרגל, זכר לתקופה הקולוניאלית בה חולקו אדמות אפריקה בין המעצמות האירופיות באופן שרירותי למדי.

מידע כללי

נמיביה, השוכנת בדרום מערב אפריקה, גובלת בצפון עם אנגולה, במזרח עם בוצואנה ואילו בדרום ודרום-מזרח היא גובלת בדרום-אפריקה. גבולות אלו משורטטים בקווים ישרים כסרגל, זכר לתקופה הקולוניאלית בה חולקו אדמות אפריקה בין המעצמות האירופיות באופן שרירותי למדי. את גבולה המערבי של המדינה תוחמת רצועת החוף אשר לאורכו של האוקיאנוס האטלנטי. כ-2.2 מליון תושבים חיים על-פני שטח נרחב של 824,292 קמ"ר, ועל-כן נמיביה נחשבת לאחת מן המדינות דלילות האוכלוסין בתבל.

לאורך רצועת החוף האטלנטי משתרע מדבר נמיב- הקדום שבמדבריות העולם שממנו נגזר שם המדינה. זרם Benguela הקר שמגיע לחופי נמיביה מאנטרקטיקה הוא האחראי לצחיחות האזור. שילוב הזרם עם רוחות טרופיות חמות יוצרים מעטה ערפל מעל אזור החוף. ממזרח למדבר מצויה הרמה המרכזית, בה שוכנת ווינדהוק הבירה. הרמה מחורצת על ידי נתיבי נהרות ומכוסה בצמחיית בתה קוצנית. היא משתפלת במתינות לכיוון מזרח, עד לאזור החולות של אגן הקלהארי. בצפון מזרח המדינה, לאורך הגבול האנגולי, נמצא האזור הגיאוגרפי הירוק המאופיין בצמחייה סבוכה ובכמות מים גדולה יחסית- Caprivi strip.

 

את ראשית האוכלוסייה בנמיביה היוותה קבוצת שבטי הבושמנים והנמה שחדרו מהצפון מאזור אנגולה לפני מספר מאות שנים בלבד. האירופאים הראשונים הגיעו בתחילת המאה ה –19 מגרמניה ונמיביה הייתה מושבה גרמנית עד למלחמת העולם הראשונה, בהמשך הפכה לשטח חסות של דרום אפריקה עד שנת 1990 בה זכתה בעצמאות.

 

הטיול בנמיביה משלב לא רק את חווית הספארי האפריקאית הקלאסית בשמורת אטושה על מגוון בעלי החיים שבה אלא מספק גם הנאה מנופים מרהיבים בראשיתיים, מרחבי אינסוף פראיים ושכוחי אל וטעימה מתרבות שבטית מרתקת וייחודית כמו זו של בני שבט ההימבה וההררו.

מתי וכמה

עונה מומלצת

העונה המומלצת לטיול בנמיביה הינה העונה היבשה והקרה יותר: אפריל עד אוקטובר

לא לפספס

מדבר נמיב

על מנת לראות את חלקיו המרהיבים ביותר של מדבר נמיב חובה לסייר בפארק Naukluft – 50,000 קמ"ר של שממה - זהו האזור הכי פחות מיושב בנמיביה. למבקרים במקום צפויה חווית מרחבים וישימון, נופי מדבר מרהיבים ולילות קסומים מלאי כוכבים. את מוקד הביקורים בשמורה מהווה אתר Sossus Vlei - עמק של דיונות אדמדמות וביניהן מישורי חרסיות וחומר לבנים וסדוקים, בהם שרידי עצים בני 500 עד 600 שנה. עצים אלו חיו באזור בתקופות קדומות יותר בזכות זרימת נהר Tsauchab שהופסקה כאשר הושקעה באזור חגורת הדיונות המרשימה.

שמורת אטושה

נסיעה לאפריקה מלווה כמעט תמיד בצפייה לחווית ספארי. הפארק הלאומי Etosha נחשב לאתר ספארי מצוין לצפייה בחיות הבר: 114 מיני יונקים, 340 מיני ציפורים וכן 16 מיני זוחלים. משמעות השם של הפארק - "המקום הלבן הגדול של מים יבשים" ואכן מישורים לבנים מהווים חלק ניכר משטח השמורה. מדובר למעשה במליחות שהושקעו במקום לפני 12 מליון שנה בתקופה בה היה מכוסה האזור באגם רדוד. התהליך ממשיך גם היום בעונות גשומות כאשר המישורים מוצפים במים. בשמורה למעלה מ-30 בורות מים. בזמן שהבורות מתמלאים מים, הם מהווים מוקד משיכה לבעלי-חיים, דבר היוצר אינטראקציה מרתקת בין המינים השונים. בנוסף, בורות המים מהווים נקודות תצפית טובות למטיילים.

מחוץ לקופסה

namibia-epupa-falls

מפלי אפופה

מצפון ל Kako Land, על נהר ה Kunene האיתן המהווה את הגבול בין נמיביה ואנגולה, מומלץ לבקר בסדרת המפלים המרהיבה Epupa. הדרך למפלים והאזור עצמו הוא מדברי ומיושב בדלילות ע"י בני שבט ההימבה וההררו, והנסיעה בדרכים מהווה חוויה אפריקאית אוטנטית בפני עצמה. כמות המים במפלים מהווה ניגוד חריף למדבר שמסביב. ליד המפלים יערות דקלים ועצי באובב קסומים שעליהם כתב נחום גוטמן בספר לובנגולו מלך זולו ..".שמונים איש יחד לא יוכלו לחבק את הגזע. מראו ככרובית ענקית. העצים הגדולים עומדים בודדים בתוך הערבה או בתוך יערות השיחים. הם משמשים מקומות פגישה לכל אנשי הסביבה... תחת עצים אלה היו הכושים מתכנסים לאספות ולמסחר. שם נעשה סחר העבדים. על כן נקראים העצים הגדולים: 'עצי העבדים' ". ממשלת נמיביה מתכננת לבנות במקום סכר הידרואלקטרי שנוי במחלוקת, בניית הסכר תהרוס את האקוסיסטמה העדינה של האזור ותציף אזורי מחייה גדולים של בני השבטים המקומיים.

הדלתא של נהר Okavango

אמנם הדלתא של נהר האוקוונגו לא נמצאת בנמיביה אלא בשכנתה ממזרח בוצוונה אך אם עומדים לרשותכם עוד מספר ימים מומלץ לבקר ביחידה נופית ייחודית זו. אומרים שכל הנחלים זורמים לים אך לכל כלל יש יוצאים מן הכלל- נהר האוקוונגו הזורם מאנגולה לבוצוונה דרך נמיביה מסתיים בדלתא בחולות מדבר לקלהארי. זוהי דלתת המים המתוקים הגדולה בעולם! ערוצי המים, הפלגים והאיים שביניהם מהווים אזור מחייה שופע לבעלי חיים וסוגי צומח רבים. הדרך לסייר ולחוות את האזור היא בשיט בסירות קאנו מקומיות קטנות עשויות מגזע עץ אחד שתוכו נוסר ורוקן. בקאנו יש מקום לשני נוסעים ואת הסירה משיט מקומי שעומד בחלקו האחורי ודוחף את הקאנו בעזרת מקל עץ ארוך כנגד הקרקעית. המפגש הבלתי אמצעי עם בעלי החיים הרבים במקום מספק חוויה מדהימה.

יעדים נוספים באפריקה

בואו ונתפור לכם טיול

הצהרת נגישות